over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je allerlei praktische zaken regelen. Je kunt laten vastleggen wie bijvoorbeeld de rekeningen betaalt of van wie de dure televisie is. Maar een samenlevingscontract doet meer. Het zorgt ook voor financiële en juridische zekerheid als één van de twee partners overlijdt of als de samenwoners uit elkaar gaan. Wie gaat samenwonen doet er dus goed aan om een samenlevingscontract laten opstellen door een notaris. Wie samen een huis koopt helemaal!

Natuurlijk ga je er bij het samen kopen van een huis niet vanuit dat je ooit uit elkaar gaat. Maar het is wel belangrijk om hierover na te denken. Nu geen goede afspraken maken, kan in de toekomst betekenen dat één van de partners met een groot financieel probleem wordt opgezadeld.

Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de één meer betaalt dan de ander. Of als één van de twee de overwaarde van de huidige woning inbrengt en de ander niets. Leg daarom goed vast wie wat betaalt, hoeveel spaargeld erin wordt gestoken en wat de eventuele overwaarde van een oude woning is.

De notaris kan hierbij adviseren en dit in het samenlevingscontract opnemen. Stel dat één van de twee overlijdt, dan gaat het aandeel in de gezamenlijke woning en de inboedel van de overledene naar zijn of haar familie. De kans is dan groot dat de overgebleven partner het huis niet meer kan betalen en moet verkopen. Een samenlevingscontract kan ook dit voorkomen.

De notaris kan hier een zogenoemd verblijvingsbeding in meenemen. De overgebleven partner krijgt dan het aandeel van de overledene en is voortaan de enige eigenaar van het huis en de inboedel. Wanneer een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract is opgenomen, hoeft de overgebleven partner meestal geen erfbelasting over de waarde van de woning en de inboedel te betalen. Met een samenlevingscontract heeft de overgebleven partner namelijk recht op een vrijstelling van € 616.880,00. Dit kan duizenden euro’s erfbelasting schelen.

Op tijd naar de notaris zorgt dus niet alleen voor financiële en juridische zekerheid, maar scheelt ook nog eens een boel geld. We zijn u graag van dienst!


 

 

Een mooi samenlevingscontract maakt je nog gelukkiger