over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Appartement verhuren? VVE checken!

Sander Peters Je kunt het gerust een trend noemen: het verhuren van je eigen huis of appartement voor een korte periode. Omdat je zelf op vakantie bent. Omdat je in het buitenland zit voor werk. Of gewoon omdat je woning op een gewilde plek ligt en je graag wat bijverdient. Maar weet wat je doet.

Als eigenaar moet je rekening houden met wat wel en niet mag. Controleer bijvoorbeeld altijd of verhuur niet in strijd is met de polisvoorwaarden van de opstalverzekering. Zit er een hypotheekrecht op de woning, dan is bovendien toestemming van de hypotheekhouder of geldverstrekker vereist. Dat is echt belangrijk, want zonder die toestemming kan de geldverstrekker de hypothecaire mét boeterente opzeggen!

Heb je een appartement, dan moet je nog beter opletten. Je hebt je dan namelijk ook te houden aan de regels met betrekking tot bestemming en gebruik van het appartement die zijn vastgelegd in de notariële akte van splitsing en niet zelden nader uitgewerkt in het Huishoudelijk Reglement van de Vereniging van Eigenaren (VVE) waar elke appartement-eigenaar lid van is.

In het Reglement van Splitsing, een onderdeel van de splitsingsakte, kan zijn vastgelegd waar je aan moet voldoen om je appartement aan derden in gebruik te geven. Zo kan zijn bepaald dat het appartement pas verhuurd mag als de huurder een ondertekende verklaring aan het VVE-bestuur afgeeft waarin onder meer staat dat hij of zij het huishoudelijk regelement van de VVE  zal naleven. Daarmee heeft de VVE de zekerheid dat de huurder, hoe kort ook, aanspreekbaar is op eventuele schade.

Deze bepaling is begrijpelijk als het gaat om reguliere huur aan derden. Maar onuitvoerbaar als het gaat om bijvoorbeeld vakantieverhuur aan toeristen. De regels van de VVE maken de commerciële verhuur voor korte periodes aan derden dan eigenlijk onmogelijk omdat die bepalingen uit de splitsingsakte voor ‘verhuur aan derden’  gelden, ongeacht de duur.

Kortom: heb je een appartement en wil je het voor kortere periodes verhuren? Kijk dan even goed na of dat wel mag!

 

 

Appartement verhuren? VVE checken!