over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Hypotheek (gedeeltelijk) aflossen voor het einde van het jaar?

Paul Eversdijk, notaris
Paul Eversdijk, notaris
Met de huidige lage rentestand kan het interessant zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten waarmee de oude wordt afgelost. Zelfs in het geval van een boeterente.

Wanneer de gehele hypotheek wordt afgelost, zult u ook wanneer u dit financiert met een nieuwe hypotheek naar de notaris moeten. De “oude” hypotheek zal ook moeten worden opgezegd door de notaris. De meeste geldverstrekkers hebben een opzegtermijn van 1 maand, wat betekent dat als u dit jaar de hypotheek nog wilt oversluiten, u snel moet zijn!

De reden dat het interessant is om dit voor het einde van het jaar te regelen, is dat de kosten voor de financiering aftrekbaar zijn van de belasting. Deze kosten worden dan gemaakt in 2016 en dat betekent weer dat een gedeelte van deze kosten bij de eerstvolgende belastingaangifte terug te krijgen is.

Loopt uw rentevaste periode af per 1 december 2016 of 1 januari 2017 en redt u het waarschijnlijk niet, zet de rente dan zo kort mogelijk vast of zet de rente op variabel. Dit geeft u extra tijd en voorkomt een mogelijke boete bij overschrijding van de termijn.

Als u voor het einde van het jaar extra wilt aflossen op de hypotheek in verband met de heffing van belasting in box 3, is zeker haast geboden. Doordat u de rente maandelijks achteraf betaald zijn veel incasso’s over de maand december in januari. Extra aflossen in december is in dat geval te laat en kan leiden tot problemen met de belasting. De meest veilige manier is om de extra aflossing te doen begin november, zodat deze (op tijd) verwerkt kan worden bij de incasso van november. Ook hier geldt dat er verschillen zijn bij de diverse geldverstrekkers.

Kortom, er is nog een hoop mogelijk. Laat u dus goed en (snel!) informeren.

Bron: Tim van Es, Erkend Hypotheekadviseur