over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

De notaris toetst de erfpachtvoorwaarden

Jessica van der Zwan, webcare
Jessica van der Zwan, webcare
Erfpacht, wordt door huizenkopers vaak geziens als iets engs. Dat is het naar mijn idee niet, zegt Jessica van der Zwan, maar het is goed u te wijzen op bepaalde aspecten van erfpacht, waar u goed op moet letten als u overweegt een huis op erfpachtgrond te kopen.

In Den Haag is de grondeigenaar vrijwel altijd de gemeente, maar er zijn ook andere grondeigenaren, zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of zelfs particulieren. Het is belangrijk goed te (laten) kijken naar de akte van uitgifte in erfpacht en de erfpachtsvoorwaarden.

Let niet alleen op de huidige canon. Dat is de financiële vergoeding die je als erfpachter aan de grondeigenaar verschuldigd bent. Kijk ook naar de looptijd van het erfpachtsrecht met de bijbehorende canon en vooral op de (financiële) gevolgen van de heruitgifte in erfpacht, na afloop van de huidige looptijd.

 • Hoe wordt de nieuwe canon vastgesteld?
 • Berekent de grondeigenaar een inflatievergoeding?
 • Of zelfs meerdere inflatievergoedingen:
  1. Een inflatievergoeding via stijgende grondwaarde;
  2. Een inflatievergoeding door indexatie van de canon;
  3. Een inflatievergoeding via een opslag op het canonpercentage;
  4. Een inflatievergoeding via aanpassing van de canon aan de grondwaarde-ontwikkeling.

Daarnaast moet er worden gelet op beperkingen van de erfpacht. Dat kan zijn een beperking in duur, beperkingen door insnoerende bepalingen en beperkingen van bebouwde grond.

Laat u zich over al deze zaken terdege informeren. Dat kan bij de afdeling Erfpacht van de gemeente Den Haag of in het geval van notariële erfpachtvragen bij ons.

Neemt u in dat geval contact op met Jessica van der Zwan voor de perfecte notariservaring!