over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

De splitsingsakte, een secuur werkje

Rene Lexmond, Onroerend goed
Rene Lexmond, Onroerend goed
"Als je samen met de buren eigenaar van een heel pand bent, kun je de papierwinkel maar beter goed regelen," vindt Rene Lexmond. "Dat is voor mij de perfecte notariservaring. De buur met wie je het zo goed kunt vinden, kan verhuizen en je nieuwe buur denkt ineens heel anders over de omvang van zijn dakterras, de gemeenschappelijke hal of het onderhoud aan de riolering."

Zomaar een voorval uit de notariële wereld van Rene: de eigenaren van een flatwoning op de bovenste verdieping hebben zelf een aanzienlijk gat in het dak gemaakt en een compleet dakterras aangelegd. En de VVE-vergadering met alle eigenaren pas na de verbouwing om toestemming gevraagd.

Na wat gedoe – de overige eigenaren zouden uiteraard liever van te voren zijn geïnformeerd – hebben zij de medewerking gekregenen en heeft Matzinger Eversdijk Notarissen de splitsingsakte en de –tekening aangepast voor de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Een VvE is in Nederland een vereniging van de eigenaren van de appartementsrechten van de woningen die tot een appartementencomplex behoren. De VvE zorgt voor het regelen van het onderhoud van het appartementsgebouw en alle andere gemeenschappelijke belangen van de eigenaren.

De splitsingsakte staat ingeschreven in de openbare en niet openbare registers van het kadaster. Iedereen heeft de mogelijkheid kennis te nemen van de inhoud van de splitsingsakte. In de akte van splitsing is het aandeel van iedere eigenaar in de totale kosten conform een verdeelsleutel vastgelegd. Daarnaast bevat de splitsingsakte het reglement van de VvE (Statuten) en een splitsingstekening, waarop te zien is welke delen van het pand gemeenschappelijk en welke delen privé zijn.

Het maken van een splitisingsakte is secuur werk. Eén foutje kan enorme (financiële) consequenties hebben voor iedereen die in het complex woont. Vandaar dat we meerdere checks en procedures hebben ingebouwd. Het lijkt allemaal heel saai, maar dat is het niet. Het gaat om mensen en het vastleggen van hun onderlinge bezitsverhoudingen. Daar komt heel wat gevoel en inlevingsvermogen bij kijken!

Meer weten? Neem dan contact op met Rene Lexmond.