over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Oprichten van een vereniging of stichting

Er zit een grond van waarheid in de grap dat als twee Nederlanders elkaar ontmoeten er meteen een nieuwe partij wordt opgericht. Hoewel het terrein veel breder is dan politiek alleen, maken Nederlanders met graagte gebruik van de vrijheid om verenigingen en stichtingen op te richten.

Het oprichten van een vereniging is heel eenvoudig. Er is een doel nodig zoals bijvoorbeeld belangenbehartiging van huurders of gezamenlijk sporten en minimaal twee oprichters. Dan kunt u al onderhands een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid oprichten. Wilt u een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid, dan is een oprichting bij notariële akte vereist.

Voor de oprichting van een stichting is een bezoek aan de notaris altijd nodig. Een stichting kan namelijk worden opgericht bij notariële akte of bij testament. Een stichting is ook altijd een rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid en zelfstandig drager van rechten en verplichtingen.