over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Belastingvrij schenken tot een ton!

Met ingang van dit jaar is het structureel mogelijk om eenmalig € 100.000,- belastingvrij schenken. Zelfs zonder de beperking dat de schenking door een ouder aan een kind moet worden gedaan: deze vrijstelling geldt ook voor grootouders. Dat bedrag moet dan wel voor het grootste deel gebruikt worden voor de aanschaf, aflossing of verbouwing van de eigen woning óf voor aflossing van een oude restschuld van vóór 29 oktober 2012.

Slechts een deel van deze eenmalige schenking (voor kinderen is dat eenmalig € 25.526, voor overige ontvangers € 2.129) mag vrij besteed worden. U kunt deze schenking natuurlijk wel gebruiken als begin van een ruimere nalatenschapsplanning waarbinnen u jaarlijks belastingvrije schenkingen kunt blijven doen.

Goed nieuws dus, maar let op! Uit de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer blijkt dat deze vrijstelling slechts beperkt geldt als u al eerder gebruik hebt gemaakt van verhoogde vrijstellingen. Als u nog niet eerder van deze vrijstelling gebruik hebt gemaakt, geldt het volle bedrag. Maar heeft u in 2015 of 2016 gebruik gemaakt van de verhoogde vrijstelling eigen woning voor een schenking, dan kan deze schenking in 2017 of 2018 alleen belastingvrij worden aangevuld tot 100.000 euro. De vrijgestelde aanvulling voor 2017 of 2018 is dan maximaal € 46.612, ongeacht of u in 2015 of 2016 de toen geboden schenkingsruimte volledig hebt benut.

En er zit nog een belangrijk addertje onder het gras. Want als u tussen 2010 en 2015 gebruik heeft gemaakt van de tijdelijke regeling verhoogde vrijstelling eigenwoningschenking, dan kunt u geen gebruik meer maken van deze verruiming. Ook als u de vrijstelling toen niet volledig hebt benut.

Matzinger Eversdijk Notarissen is vanzelfsprekend blij met deze maatregel omdat deze de woningmarkt kan stimuleren. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vraagt zich overigens, net als wij, wel af waarom de verkrijger tussen de 18 en 40 moet zijn. Naar ons idee is er namelijk ook een grote groep mensen van boven de veertig die een huis wil kopen, bijvoorbeeld na een echtscheiding. Hopelijk wordt dit punt nog eens aangepast.

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons, wij zijn u graag van dienst!