over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Schenken zonder zorgen en met minder belasting

Hans Matzinger, notaris

Zorgeloos schenken -lees: schenken op een voor schenker én ontvanger aantrekkelijke manier- is goed te doen. U moet alleen weten hoe. En u moet natuurlijk wat te schenken hebben. Bij dat laatste kan de notaris u helaas niet helpen. Bij het eerste wel.

Een voorbeeld uit de praktijk. Een welgestelde weduwnaar zonder kinderen wil aan zijn drie nichtjes ieder € 20.000,00 schenken. De vrijstelling voor de schenkbelasting bedraagt per nichtje € 2.057,00. Daarboven dient 30% schenkbelasting te worden betaald ofwel € 5.282,00. Dat driemaal maakt in totaal € 15.846,00, een fors bedrag.

De oplossing om deze schenkbelasting te vermijden is simpel:

Oom schenkt het vrijgestelde bedrag aan ieder van de nichtjes en leent hen het restant ad € 17.943,00. De nichtjes moeten oom een rente betalen van 4% (afgerond € 717,00 per jaar).

Vervolgens schenkt oom aan ieder nichtje jaarlijks het vrijgestelde bedrag als volgt: In het 1e jaar: € 717,00 met een kwijtschelding op de lening van € 1.340,00 en zo vervolgens elk jaar, waarbij het rentebedrag steeds lager wordt en het kwijtgescholden bedrag steeds hoger.

Tenslotte zou oom een testament kunnen maken, waarin wordt vastgelegd dat de restantschuld in geval van zijn overlijden aan de nichtjes wordt kwijtgescholden.

U ziet, er is best wat mogelijk. Zeker als u dat goed laat vastleggen bij de notaris!

Meer weten? Wij zijn u graag van dienst!