over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Schenkingen nemen fors toe

Ouders die bij leven schenken aan hun kinderen, je ziet het steeds vaker. Waarom? Omdat dat voor iedereen interessant is. Vanzelfsprekend voor de kinderen die aan het begin van hun carrière vaak wel een een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar ook voor de ouders.

Door door nu geen of goedkope schenkbelasting te betalen, voorkomen zij het betalen van dure erfbelasting in de toekomst. En door het eigen vermogen te verminderen beperken zij de eigen Wlz-bijdrage voor het geval ze op enig moment opgenomen moeten worden in een verpleeghuis.

Omdat veel ouders niet over veel contante middelen beschikken, maar bijvoorbeeld wel over een eigen huis waar nog maar weinig hypotheek op zit, heeft ook het zogenoemde 'schenken op papier' een behoorlijke vlucht genomen.

Hoe werkt dat? Bij notariële akte creëren de ouders uit vrijgevigheid een schuld aan hun kinderen. Daar zitten ook wel weer haken en ogen aan: er moet door de ouders 6% rente over de schuld jaarlijks daadwerkelijk aan de kinderen worden betaald. En de kinderen moeten hun vordering op de ouders in Box 3 voor de inkomstenbelasting opgeven.

Maar per saldo valt er in veel gevallen een behoorlijke winst te behalen. Reden genoeg om u hierover eens uitgebreid door uw notaris of financieel expert te laten informeren.

Wij zijn u graag vrijblijvend van dienst met een eerste advies!