over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Eigen huis en de Wlz

Hans Matzinger, notaris

Eigen haard is goud waard. Maar wat als u uw eigen haard op enig moment moet verruilen voor de haard van een verpleeghuis? Dan wordt dat 'goud' plotseling uw eigen bijdrage.

Als u in een verpleeghuis wordt opgenomen, maar uw echtgenote niet, dan telt de waarde van uw huis niet mee bij het bepalen van de eigen bijdrage voor het verpleeghuis.

Als u beiden – of als een alleenstaande – in een verpleeghuis wordt opgenomen, is het waarschijnlijk dat het eigen huis te koop wordt gezet. Indien het huis verkocht wordt, dan telt de opbrengst wel mee voor het bepalen van de eigen bijdrage. Indien het huis niet wordt verkocht, dan telt uiteindelijk de waarde van het huis wel mee bij het bepalen van de eigen bijdrage.

Maar dat duurt wel enige jaren. En dat komt omdat er wordt uitgegaan van de stand van het vermogen van twee jaar eerder (bij de eigen bijdrage in 2017 kijkt men dus naar de vermogenssituatie in 2015) én omdat een leeg te koop staand huis de eerste twee jaar niet meetelt als vermogen voor de Wlz. 

Meer weten? Wij zijn u graag van dienst!