over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Fiscaal partnerschap

Hans Matzinger, notaris Over het juridische belang van een samenlevingscontract heb ik eerder al een artikel geschreven, maar een samenlevingscontract kan ook leiden tot fiscale voordelen voor samenwonende stellen.

Zij moeten dan voor de wet onder het begrip “fiscale partners” vallen. Samenwonenden zijn fiscale partners als ze samen een kind hebben, gezamenlijk een woning bezitten, bij het pensioenfonds van de ander zijn aangesloten of op hetzelfde adres staan ingeschreven en een notarieel samenlevingscontract hebben afgesloten.

Fiscale partners moeten gezamenlijk aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Voordeel daarvan is (of kan zijn) dat bepaalde inkomsten en aftrekposten kunnen worden verdeeld in die gezamenlijke aangifte op een zodanige wijze dat er minder inkomstenbelasting verschuldigd is.

Een voorbeeld. Als de ene partner aanzienlijk meer verdient dan de ander, mag die meerverdiener de volledige hypotheekrente als aftrekpost opnemen. En dat dus tegen een hoger inkomstenbelastingtarief, zodat de aftrekpost groter wordt.

Ook geldt voor fiscale partners een hogere vermogensvrijstelling in Box 3. Die belastingvrije grens ligt voor alleenstaanden of niet-fiscale partners op € 21.139,00, terwijl die grens voor fiscale partners € 42.278,00 bedraagt.

Voor de successierechten ofwel de erfbelasting gelden voor fiscale partners hetzelfde tarief (10 tot 20%) en dezelfde vrijstelling (€ 616.880,00) als voor gehuwden.

Dus ook in dit opzicht is het aan te bevelen om een samenlevingscontract te laten opstellen.

Wij staan voor u klaar met raad en daad!