over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Echtscheiding en een eigen huis

Hans Matzinger, notaris Het is een triest, maar hard gegeven: één op de drie huwelijken eindigt met een scheiding. En dan hebben we het nog maar niet over samenwoners die uit elkaar gaan.

Scheidingen hebben emotionele impact. Maar ook materiële. Als er een eigen huis bij betrokken is, wordt dat vaak – al dan niet na stevige strijd – toegedeeld aan één van de ex-echtgenoten. Toch wordt vaak verzuimd om die toedeling ook juridisch te effectueren door middel van een notariële akte van verdeling en inschrijving van die akte in het kadaster.

Verder is het van groot belang dat de andere echtgenoot schriftelijk door de bank wordt ontslagen van alle hypothecaire verplichtingen . Gebeurt dat niet, dan blijft die ander voor de volle 100% aansprakelijk voor de hypotheek.

"Een extreem geval is de man die zijn huis wilde verkopen dat hij twintig jaar geleden had gekocht" verhaalt Hans Matzinger. "Destijds ging hij na een jaar huwelijk scheiden, zonder akte van verdeling. De ex van toen moest nu meewerken aan de verkoop. Die ex was ondertussen hertrouwd, had twee kinderen uit dat huwelijk, waarna vervolgens de tweede echtgenoot overleed. Toen moesten die kinderen – én de kantonrechter – ineens ook meewerken."

Leuk puzzeltje voor de notaris, dat wel. Maar het geeft vooral aan dat je de gezamenlijke aankoop van een huis maar beter direct goed kunt regelen.

Maak een afspraak en kom gerust eens vrijblijvend langs!