over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Huwelijksvoorwaarden altijd doen!

Marianne Mook, Familierecht
Marianne Mook, Familierecht
Onze moderne maatschappij kent diverse varianten van samenleven. De meest traditionele én populaire vorm daarvan is nog altijd het huwelijk.

Als je niets regelt voordat je in het huwelijk treedt, trouw je in Nederland in de zogenoemde algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen van ieder van de echtgenoten gezamenlijk bezit van de beide echtgenoten worden. Dat lijkt mooi en voelt ook als passend bij het huwelijk.

Maar pas op: álle bezittingen worden gemeenschappelijk, dus ook bijvoorbeeld die erfenis die je van je ouders hebt gekregen. En dat betekent dat als het onverhoopt niet goed gaat met het huwelijk, jouw ex recht heeft op de helft van jouw erfenis.

En wat te denken van schulden? Want ook die worden gemeenschappelijk. Dat betekent dat als jouw echtgenoot in de financiële problemen komt, zijn schuldeisers zich op jouw bezittingen verhalen.

Bedenk daarbij dat het met iemand niet alleen zakelijk verkeerd kan aflopen maar dat mensen ook in de financiële problemen kunnen komen door andere omstandigheden. Uit de notariële praktijk zijn legio voorbeelden bekend. Zoals de echtgenoot die verslaafd raakt aan drugs. Of de echtgenoot die een verkeersongeval veroorzaakt dat niet door de verzekering wordt gedekt.

Tegen al deze narigheid kan je je indekken door vóór de huwelijksdatum bij de notaris huwelijksvoorwaarden te maken. Er zijn prachtige vormen van huwelijksvoorwaarden waarbij je gedekt bent in geval van financiële problemen of erfeniskwesties, maar waar de echtgenoten in geval van financiële voorspoed daar beiden in gelijke mate voordeel uittrekken.

Mijn advies is duidelijk: wie trouwt moet huwelijksvoorwaarden maken.

Laat u informeren door de notaris. Hij kan u er alles over vertellen, uiteraard met inbegrip van wat die huwelijksvoorwaarden u gaan kosten. 

Onze moderne maatschappij kent diverse varianten van samenleving. De meest traditionele vorm daarvan is natuurlijk het huwelijk. Het is opvallend dat ook anno 2015 nog veel stellen kiezen voor het huwelijk.