over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Ouders die een steentje bij willen dragen

Notaris Hans Matzinger klapt uit de school Het is in de huidige markt voor veel – jonge – kopers niet eenvoudig om voldoende financiering van de bank te krijgen om daadwerkelijk tot aankoop van een passende woning te kunnen overgaan.

Je ziet dan ook steeds vaker dat ouders dan bijspringen om de zaak financieel alsnog “rond” te krijgen. Ouders mogen – vrij van schenkbelasting – eenmalig aan een kind tussen de 18 en 40 jaar een bedrag van € 51.407,00 schenken, mits dat bedrag door het kind gebruikt wordt voor de aankoop, herfinanciering of renovatie van de eigen woning van het kind.

Vroeger moest dat verplicht bij de notaris worden vastgelegd. Dat hoeft niet meer, al blijft het raadzaam om advies aan de notaris te vragen. Stel dat het kind samenwoont, hoe moet het dan als de relatie onverhoopt tot een einde komt? En hoe zit het met eventuele andere kinderen voor wie een gelijkheidsbeginsel geldt?

Daarnaast zie je ook vaak dat ouders een bedrag aan hun kind lenen. Zo’n bedrag is niet aan grenzen gebonden, maar het is fiscaal wel vereist dat er een reële – zakelijke – rente wordt overeengekomen. Als de lening daadwerkelijk wordt gebruikt voor de aanschaf, herfinanciering of renovatie van de eigen woning van het kind, is de rente fiscaal aftrekbaar, net zoals de hypotheekrente van de bank. De vordering van de ouders wordt belast in Box 3, maar dat maakt niet uit, want het uitgeleende bedrag zat normaal gesproken ook in Box 3.

Een enkele keer lenen de ouders zelf – op basis van een tweede hypotheek – het geld van hun bank, waarna zij het geld “doorlenen” aan hun kind zoals hiervoor omschreven. De lening aan het kind is in principe vormvrij. Uiteraard is het verstandig die lening schriftelijk – al dan niet notarieel – vast te leggen. Dit geldt met name tegenover de fiscus en – alweer – is ook van belang in verband met scheidingsperikelen en de positie van de andere kinderen.

Wil je het als ouder echt goed regelen, dan moet je de lening op laten nemen in een notariële akte met vestiging van een – tweede – hypotheekrecht. Daar is dan wel de toestemming van de eerste hypotheekhouder (de bank) voor vereist. Mocht het kind financieel echt onderuit gaan, dan ben je zonder tweede hypotheekrecht als ouder je geld zeer waarschijnlijk gewoon kwijt. Met een tweede hypotheek heb je als ouder een veel sterkere positie omdat je – ná de eerste hypotheekhouder – je rechten kunt uitoefenen vóór alle andere schuldeisers, onder wie ook de fiscus!

Wij zijn u graag van dienst met al uw notariële vragen. Neem vooral contact op en ontdek onze garantie op de perfecte notariservaring!


Veel ouders helpen hun kinderen met het rondkrijgen van de eerste hypotheek. Notaris Matzinger weet raad.
Veel ouders helpen hun kinderen met het rondkrijgen van de eerste hypotheek. Notaris Matzinger weet raad.