over ons

Matzinger Eversdijk is geen onpersoonlijk notariskantoor dat alleen onpersoonlijke dossiers verschuift. Ervaar ook de kracht van persoonlijke aandacht bij het regelen van de zaken die uw leven ingrijpend vastleggen.

read more

 

zoeken

Zoeken +

Bespaar erfbelasting

Vraag het notaris Hans Matzinger!
Vraag het notaris Hans Matzinger!
Een traditioneel geval: Een echtpaar op leeftijd met twee volwassen kinderen. Als één van de ouders komt te overlijden, dan is de juridische positie van de langstlevende wettelijk goed geregeld: hij of zij krijgt de volledige beschikking over de hele nalatenschap en – uitsluitend op papier – een schuld aan ieder van de kinderen ter grootte van het wettige erfdeel van het kind.

Het kind kan die schuld pas opeisen bij het overlijden van de langstlevende ouder (of in geval van diens onverhoopte faillissement). Volgens de wet moet er over zo’n schuld een rente worden berekend – die overigens ook pas hoeft te worden uitbetaald bij het overlijden van de langstlevende ouder. Deze rente bedraagt de wettelijke rente minus 6% met een minimum van nihil.

De langstlevende ouder en de kinderen mogen echter een hogere rente overeenkomen, met als maximum een samengestelde rente van 6% en dat is fiscaal heel gunstig. De papieren schuld aan de kinderen wordt aldus heel snel veel groter en dus wordt de nalatenschap van de langstlevende ouder heel snel veel kleiner, zodat later over die nalatenschap veel minder tot geen erfbelasting is verschuldigd.

Om dit goed te regelen, is het buitengewoon verstandig om een testament op te maken en daarin deze renteregeling vast te leggen. De kosten van deze testamenten bedragen meestal ergens tussen de € 400,00 en € 500,00. Een bedrag dat in geen verhouding staat tot het te behalen erfbelastingvoordeel dat kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s bedragen.

Iets voor u? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend advies op maat!

Vragen over erfenissen? Stel ze aan de notaris!